Så här på vårkanten är det alltid lika spännande att inspektera pionernas tillväxt här i trädgården, och extra intressant är det att se hur de egna frösådda plantorna utvecklat sig sedan föregående år.
Jag har roat mig med att så frön av pioner varje år sedan 10 år tillbaka. I regel dröjer det 4-5 år innan den första blomman visar sig på fröplantorna och vid det här laget är det ett antal plantor som har gått i blom. Hittills är det några pionplantor som artat sig extra bra och därför fått en permanent rabattplats. Så här på vårkanten är det alltid lika spännande att inspektera pionernas tillväxt här i trädgården, och extra intressant är det att se hur de egna frösådda plantorna utvecklat sig sedan föregående år. Ovan: Sjätte säsongen efter sådd skall nu Rhodospionen blomma för första gången, det ser ut att bli två blommor i år. Då arternas fröplantor oftast liknar sina föräldrar tar jag för givet att blommorna blir vita. Riktigt helt säker kan man aldrig vara då pionarter har en förmåga att hybridisera om det finns andra arter som blommar samtidigt i trädgården. Ovan: Den fyllda vita "Signe" är den av mina fröplantor som har haft snabbast utveckling då det gäller antal knoppar, nu den sjätte sommaren efter sådd är det 13 blomstjälkar på gång, Moderplantan är 'Blushing Princess', en pion som är känd för sina goda modersegenskaper. Ovan: "Leena" ingår i samma syskongrupp, sådd i juni 2015, som den föregående "Signe". "Leena" har inte samma våldsamma utvecklingstakt utan nöjer sig med 4 knoppar i år. Det här är en lågvuxen stabil planta med stadiga stjälkar som inte behöver stödjas. Blommorna blir cremegula. Ovan: Två syskonplantor efter 'Lemon Chiffon' sådd 2015. "Prudence" till vänster liknar moderplantan och får stora fyllda gula blommor medan "Wera" till höger är lågväxt och får cremegula enkla blommor. Ovan: De frösådda arterna P. peregrina till vänster och P. corsica till höger liknar sina mödrar och blommar i rött respektive rosa. Båda plantorna är från frösådd 2013. Ovan: Den vita, enkla luktpionen "Topanga" sådd 2013 avvaktar ännu ett tag, lika bra är det då det för närvarande är en period med frostnätter. Ovan: Här är spänningen oliiiiiiidlig, fröplantan "Helen" efter moderplantan 'Sunny Boy' skall blomma för första gången, Skotten ser smala ut på den missvisande bilden, men om man tittar uppifrån ser man tydligt två knoppar. Nu är det bara att vänta och se vilken färg och form blommorna får.
0 Comments
I dag är det vårens värsta blåsväder men eftersom jag har en alldeles ny mobil vill jag inte vänta med att testa kameran så det blir ändå en liten tur bland alla uppstickande pionknoppar i trädgården i dag. Ovan: Den rosa Bondpionen, P. x festiva 'Rosea plena' tillhör de tidigare sorterna här i trädgården. Ovan: Den tidiga hybriden 'Nova' är lätt att skilja från andra pioner, ingen annan sort visar sina knoppar så tidigt på säsongen. Ovan: Den dubbla gula hybriden 'Sunny Boy' är nu inne på tredje året efter planteringen, Plantan har nu etablerat sig väl och ser ut att få åtta blommor i år. Det här är den pion som grävt störst hål i min plånbok. Ovan: Medan den här tillhör gruppen "fådda frön" och alltså inte har kostat mig någonting alls. En rosa enkelblommande fröplanta som blir större för varje år. Ovan: P. corsica, klädd i päls för att klara av kylan i bergen på ön Korsika. Den här pionen klarar även klimatet här i zon 1. Väldränerad växtplats är en förutsättning. Ovan: P, cambessedesii från bergstrakterna på Mallorca har tagit skydd av husväggen.
Här i den väldränerade rabatten i zon 1 börjar nu medelhavspionerna att sticka upp sina näsor ur gruset. Om du vill se pionerna i blom kan du hitta P. cambessedesii, P. rhodia och P. corsica om du öppnar länken till min artlista i Pionarkivet här ovanför. P. clusii och P. coreasea har inte blommat här ännu så jag får återkomma med bild på plantor i blom. Ovan: P. cambessedesii, Balearpionen har sin naturliga växtplats på Mallorca men klarar sig bra här i väldränerad jord. Ovan: P. rhodia, Rhodospionen härstammar som namnet säger från ön Rhodos. Det här är en frösådd som är inne på sjätte året och kanske, kanske har den knopp i år. Ovan: P. coriacea var. maroccana, här är det helt klart knopp på gång. Extra spännande då jag inte sett den här arten i blom tidigare. Det är den enda pionarten, mig veterligen, som härstammar från Afrika. Den är van vid kylan i Atlasbergen så den tål den Gotländska vintern. Ovan: P. corsica med sina extra knubbiga näsor. Det här är en fröplanta som nu är inne på sitt åttonde år och tredje blomningssäsong. Ovan: En liten planta av P. clusii som tittar upp ur gruset, den är inköpt från albiflora.be för några år sedan. Den var mycket liten vid leveransen och har varit långsam i växten men kanske blir det en blomma i år, eller kanske nästa...
En del pioner ger något alldeles extra, som den här 'Coral Sunset' som ger extra fyllda blommor och många olika färgskiftningar under tiden blomman mognar. Ovan: På väg att slå ut till vänster och till höger den mörkt rosa alldeles nyutslagen blomman. Ovan: Den här mycket tätt fyllda blomman har en imponerande storlek, den mäter 17 cm i diameter och 14 cm på höjden. Ovan: Blommorna skiftar färg och blir ljusare för varje dag. Ovan: Samma blomma i olika färgstadier. Ovan: Men till slut faller alla kronblad och man kan då se att det inte finns minsta tecken till vare sig ståndare eller pistiller i den här blomman, alla sådana anlag har varit ombildade till kronblad.
Vädret var på topp när det var dags för den årliga fröskörden i Gunvor och Gustav Berings Pionskog i Burgsvik. Ovan: Frökapslar från Purpurfläckig Buskpion i olika grader av mognad. När kapslarna väl har torkat och fröna blivit rensade brukar det bli några hekto frön. Fröna kommer att säljas av Svensk Pionsällskapet på Älvsjömässan i vår eller i webbshoppen. Ovan: Ett par bilder på Purpurfläckig buskpion i Pionskogen. Buskpionerna på bilden är fröplantor och ca 20 år gamla.
Svårt att inte tycka om 'Lemon Chiffon's stora fyllda blommor. 'Lemon Chiffon' är en praktfull hybrid med många kraftiga stjälkar. Tre till fem sidoknoppar på varje stjälk gör att blomningen pågår förhållandevis länge. Bladverket är vackert mörkgrönt och håller sig fint hela säsongen. Trots att blomman är fylld har den rikligt med ståndare och får många besök av humlor och bin som samlar in pollen. Ett ytterligare plus är att plantan villigt sätter frön som i sin tur ger fina fröplantor.
Trevligt besök i trädgården idag på "Pionens Dag" 18 juni, av Ann Enström till höger på bild och Anita till vänster. Dagen till ära fick det bli lite pionutdelning, Ann visar även
upp pionplantan hon vann i tävlingen "Gissa priset på trädgårdens dyraste pion" Nu är det en spännande tid i trädgården när alla pioner skall till att blomma. Extra spännande är det förstås att se hur fröplantorna utvecklas och särskilt om det är första gången de skall blomma. Ett kärt besvär är att hitta på nya trädgårdsnamn till första-gångs-blommarna. Jag använder för det mesta namn från familjen eller släkten så det brukar gå lätt då det finns gott om förslag att välja bland. Ovan: Den här 5-åriga hybriden har jag gett trädgårdsnamnet "Wera" efter min mamma som var växtintresserad hela livet. Ovan: De rödbruna foderbladen förstärker intrycket av blomman men den pastelliga färgen har jag svårt att beskriva, Pistillernas röda märken kontrasterar fint mot de gula ståndarna. Ovan: "Wera"s blad är vackert gröna och plantan har ett stadigt växtsätt och är betydligt lägre än de andra fröplantorna i samma "kull". Jag trodde att jag hade ordning på mina fröer och mina fröplantor men i det här fallet har jag nog blandat om etiketterna så jag får skriva: Fröföräldrar okända. Möjligen är frömamman 'Bluching Princess' Ovan: Redan som nyutslagen lockar blomman till sig pollensamlande insekter. Ovan: Blomman är enkel och har två rader kronblad. Den har en svag doft.
Plantans höjd är knappa 50 cm. Det skall bli intressant att följa utvecklingen och se hur växt och blomma ser ut om ett par år. Tyvärr kommer jag inte att ha "Öppen Trädgård" i år. Den som ändå vill se pionerna är välkommen att beställa en egen tid på mail smedjegatan12@gmail.com Jag bokar då av en timme då du själv i lugn och ro kan titta på pionerna här i trädgården. Jag tillhör själv riskgrupp så jag kommer att hålla mig på avstånd. Pionplantor i kruka och pionfrön kommer att finnas att köpa, så långt lagret räcker, det är självbetjäning och swish som gäller. Jag tror att den bästa blomningstiden kommer att infalla mellan den 5 juni och 15 juni, så välkommen att boka din tid då. På den här länken kan du se några bilden från förra årets piondagar: http://www.pionsidan.com/blogg/stort-intresse-for-pioner-vid-tidigt-firande-av-pionens-dag Ovan: Två av fjolårets besökare, Elisabeth till vänster och Eva till höger.
Ovan: SMHI utlovade efterlängtat regn, då fick några pionblommor följa med in. Ljust rosa P. daurica fröplanta, mörkt rosa P. mollis och P. mlokosewitschii. Ovan: Luddpion, P. mollis Ovan: P. daurica, fröplanta Ovan: P. daurica, fröplanta, på nära håll. Ovan: Frösådd korsning mellan P. wendelboi och P. mlokosewitschii Ovan: P. cambessedesii Ovan: Midsommarpionen, registrerad som 'Nordic Paradox', ligger redan i startgroparna.
|
|