I en villaträdgård på 1400 kvadratmeter är "längst bort" fortfarande nära och de röda pionerna får ändå sin dagliga dos av tillsyn och beundran.
Nedan: Karl Rosenfield
En del av de röd pionerna har en stark färg som ropar på mycket uppmärksamhet, därför har de fått en egen plats längst bort i trädgården där dom står i skydd av annan växtlighet. I en villaträdgård på 1400 kvadratmeter är "längst bort" fortfarande nära och de röda pionerna får ändå sin dagliga dos av tillsyn och beundran. Nedan: Karl Rosenfield Den amerikanska hybriden Diana Parks har en vackert röd färg och en stark och god doft. Amerika, även detta en amerikansk hybrid, den här med stora enkla blommor Och den kraftigväxanda Red Charm
1 Comment
Den här gula pionen Barzella har jag aldrig tidigare sett i blomning. Jag planterade den hösten-11 och förra sommaren växte det upp en ganska liten buske men i år har det växt upp några höga stadiga stjälkar på ca 80 cm och som krona på verket en enorm blomma som lyser upp hela trädgården. Martin Page skriver i sin bok "The Gardener´s Peony" att Barzella är en av dom mest kända Itoh-hybriderna, delvis för att den har varit så dyr I slutet på 1990 talet.fick man betala 1.000 dollar för en planta. Numera kan man få tag i plantor till överkomliga priser. Barzella är en Itoh-hybrid, alltså en korsning mellan buskpion och luktpion, de första Itoh-hybriderna kom fram i Japan på 50-talet. Numera finns det troligen mer än ett hundratal olika sådana hybrider i dom flesta färger, utom blått. Tidigare har det varit begränsad tillgång på gula pioner, men i och med dessa nya korsningar finns det nu flera pioner i klart gula färger. Enligt litteraturen (Whittingstall) skall en Barzellaplanta kunna få upp till 60 blommor, jag tycker att min planta med en blomma redan ser ut som ett underverk. så jag har svårt att föreställa mig ytterligare 59 blommor,....
Luktpionen Do Tell, med japansk blomform, har verkligen ett karaktäristiskt utseende. Nästa bild, med lite belysning av kvälls solen. Luktpionen White Wings, de röda märkena på pistillerna blir pricken över i på denna blomma Lady Alexandra Duff, en rosa dubbel sort som varit med länge. Den har allt, förutom att den är snygg att se på är den växtvillig, rikblommande och har god doft. Krinkled White, skall vara vit enligt beskrivningarna jag läst men den här är lite svagt rosa. Krinklad är den i vart fall. Sorbet, blomman är indelad i tre delar. De yttre stora rundade rosa kronbloden, sen en vit-gul krage och därtill en rosa mitt.
Den välskötta trädgården anlades av sammanslutning DBW, De badande Wännerna, I mitten av 1800-talet. Trädgården hyser ett stort antal mer eller mindre ovanliga träd och buskar. Visby är rosornas stad och naturligtvis finns här ett stort antal rosor, både gammaldags och mer moderna sådana. Om man letar ordentligt kan man även hitta några pioner här, någon buskpion och några vildarter. Men tyvärr alls inget överflöd. Tyvärr var både Svavelpionen och Rosenpionen redan överblommade vid besöket för några dagar sedan. Bilden visar en mycket storblommig rosa/laxfärgad buskpion som växer vid lusthuset i trädgården. Sidenpionen, P. Wittmanniana är en stilig växt även efter blomningen. Blommorna har varit vita men frökapslarna fått lite färg. Ett par hundra meter norr om trädgårdens norra grind växer det här ovanliga trädet. Näsduksträdet med sina märkliga blommor är verkligen en märklig syn.
De vilda pionarterna och buskpionerna har nu blommat över och nu är det tid för för de Amerikanska pionhybriderna, alltså korsningar mellan luktpion och någon annan pionart. Ett ständigt förädlinsarbete pågår och sådana Amerikanska pion-hybrider lär det nu finnas i närmare ett tusental. Den här hybriden mellan P.lactiflora Luktpion och P. Officinalis Bondpion .heter Red Charm (Glasscock 1944) och är avgjort den mäktigaste pion jag hittills har sett, åtminstone vad gäller örtartade pioner. Växten är kraftig, den har starka stjälkar och blommorna är riktigt stora. Plantan blommar nu första året och har ännu bara 2 blommor, men vilka blommar... Nedan: Raspberry Charm är en annan pionhybrid framodlad i Amerika. Samma pion i lite annan belysning. Och lite närmare... och visst är den hallonfärgad. Nedan: Paula Fay ( Fay 1968) en korsning mellan P. lactiflora och P. lobata är en kraftigväxande pion som med sin klara rosa färg syns på långt håll i trädgården.
Den här gula buskpionen, en Lutea hybrid som jag köpte från Pionexperten.se i höstas verkar vara en särskilt blomvillig sort. Redan nu, det första året har den haft fyra knoppar. Den första blomman som slagit ut, min första riktigt gula pion. I kvällsljus: Om jag trodde på reinkarnationen...
Då skulle jag nog välja att bli en Guldbagge. Att lägga sig i en gul Pionblomma, låta sig berusas av väldoften och gunga sig till sömns i sommarvinden. En anledning att konvertera? Torsdagen den 6 juni hade pionträdgården i Burgvik öppet för visning, vädret var det bästa och pionerna stod i sin allra finaste blomning. I den här trädgården har man möjlighet att se ett överflöd av drygt meterhöga buskpioner i alla möjliga och omöjliga färger. Ägarna till trädgården har ett stort odlarintresse och har förutom flera hundra buskpioner många andra ovanliga buskar och träd i sin välskötta trädgård. Nedan en bild på en gul Lutea hybrid, troligen är det en High Noon. Nedan ses 3 exempel på vildarter av buskpion: Först den småblommiga P. Delavayi med sina rödbruna blommor. Nedan. P. Delavayi finns i flera färgvarianter och här ses den i gult. Nedan: Här ses ytterligare en småblommig buskpion, P. Ludlowii, liksom de ovanstående härstammar den från Kina. Nedan ses en rad bilder på storblommiga buskpioner (P. Suffruticosa Rockii hybrider)i den alldeles extraordinära Burgsviksträdgården.
Den här busk-pionen, en Rockii-hybrid, Snow Lotus har nu stått i sin kruka 30 X 30cm sedan ett par år och den trivs bra med det. Då jag har svårt att komma ihåg att ge den gödningsvatten har jag krattat ner 2 msk långtidsgödning i jordytan på våren, då räcker det hela växtsäsongen.. Ibland kan det vara vart att ge sig tid att titta på nära håll... Nedan. En bondpion brukar klara av det mesta även om växtbetingelserna inte är optimala,Om alla platserna i rabatterna redan är upptagna kan den även trivas och blomma i en kruka, En förutsättning för att pionerna skall kunna övervintra är att man gräver ner krukan i jorden över vintern. Nu har de första pionerna slagit ut här i trädgården, den röda dubbla dillpionen. Och Rockii-hybriden Ri Yue Tong Hui. Den Amerikanska pionhybriden Red Charm har stor knoppar som bara väntar på att få slå ut.
|
Välkommen att kommentera eller ställa frågor i "comments" eller under fliken kontakt.
May 2024
|