Ovan: 'Lovebirds' är en av Arthur Saunders alla hybrider, presenterad av Smetana 1994. Fröföräldern är okänd. Ovan: På våren är bladen rödaktiga, färgen blir starkare om plantan har en solig placering. Ovan: Som nyutslagen är blomman rosa och bleknar sedan till vitt. Ovan: Redan samma dag på eftermiddagen har blomman bleknat ett par nyanser. Ovan: I likhet med de flesta andra pionsorterna växer och blommar 'Lovebirds' bäst om plantan får en placering där det är sol större delen av dagen. Ovan: I blommans mitt påminner pistillerna med sina röda märken om två turturduvor som gosar, därav har pionen fått sitt namn. Fram på höstkanten brukar man i frökapslarna hitta ett fåtal ganska stora fertila frön. Ovan: Här har 'Lovebirds' fått besök av en Gräsgrön Guldbagge som äter av blommans pollen. Ovan: På varje stjälk har 'Lovebirds' i regel ett par sidoknoppar, vilket förlänger blomningstiden. Ovan: 'Lovebirds' är en mycket kraftigt växande hybrid som blir 90 cm hög och den täcker mer än en kvadratmeter inom några år. Här blir plantan i min trädgård beundrad av Irma och Lena på "Pionens dag".
0 Comments
Ovan: En av Prof. Arthur Saunders alla vackra skapelser, 'Moonrise' är en korsning mellan P. lactiflora och P. peregrina som registrerades 1949. Den här plantan är inköpt från odlaren Warmerdam Holland. paeoniapassion.com/Catalogus/Detail/Moonrise Ovan: 'Moonrise' tillhör de tidiga hybriderna. Ovan: I likhet med andra pioner får 'Moonrise' besök av myror som är intresserade av det söta sekret som bildas på blomknopparna. Ovan: Efter några veckor har bladverket utvecklats och fått en friskt grön färg. Plantan blir ca 80 cm hög, har stadiga stjälkar som knappast behöver stöttas. Ovan: Sidoknopparna, vanligtvis 2-3 stycken på varje stjälk, förlänger blomningstiden. Ovan: Blomman saknar doft men har gott om ståndare och är omtyckt av bin, humlor och andra insekter som äter eller samlar pollen. 'Moonrise' bildar frön, hos mig brukar fröskörden bli sparsam men de frön som utvecklas är fertila och fröplantorna brukar bli kraftiga och växer förhållandevis fort. Ovan: 'Moonrise' är en pion som har haft mycket stor betydelse i arbetet att ta fram nya hybrider och ingår i många av de modernare hybriderna. Ovan: 'Pastelegance', 'Salmon Dream' och 'Lemon Chiffon' är några av de välkända hybrider som har anlag av 'Moonrise' i sitt ursprung.
Ovan: P. rhodia, den rent vita blomman är värd att beskåda på nära håll, här ser man de gracila ståndarna och i mitten pistillernas eleganta röda märken. P. rhodia är den allra tidigaste av de örtartade pionerna i min trädgård här i zon 1 i Sverige. Här kommer de gröna bladen upp redan i början av april. Ovan: En månad senare är blomknopparna synliga ovan bladverket och nu får man bara hoppas på att det inte blir allför många minusgrader på nätterna. Ovan: På sin naturliga förekomst på Rhodos växer pionen på 500-600 meters höjd i gles barrskog. Träden ger de tunna ljusgröna bladen ett visst skydd mot solen. De andra pionerna i min trädgård är placerade i fullt solsken men för att efterlikna de naturliga betingelserna i hemtrakterna har jag vid den här plantan gjort ett litet arrangemang som skyddar mot starkt solsken. I bakgrunden blommar ett litet exemplar av den nära släktingen P. clusii. Ovan: P. rhodia är endemisk för Rhodos och växer där på väldränerad kalkrik berggrund, även här i min trädgård är växtplatsen väldränerad och jordmånen är kalkrik, kanske är det därför som den kan växa och blomma här utan speciella arrangemang, förutom ett litet solskydd. Ovan: Den här plantan är sju år gammal, den blommade första gången i fjol då den var sex år. I jämförelse med andra pioner är den väldigt liten och svagväxande de första åren så den tar lite längre tid på sig än andra arter för att komma igång med blomning. Sedan 1979 är Rhodospionen skyddad enligt Bernkonventionen, vilket bl.a. innebär att man inte får plocka eller gräva upp den och att man inte får sälja rötter, frön eller andra delar av den. Den här plantan härstammar från frön skördade på Rhodos 1975, något dokument som styrker att fröskörden skedde innan 1979 finns dock inte så det är olagligt och inte aktuellt att sälja frön eller delningar av den här plantan.
Ovan: Jag började samla på pioner 2011 och året efter tog jag tillvara några frön och sådde enligt anvisningar i Hermann Krupkes bok 'Min passion för pioner'. Sedan dess har jag sått pionfrön varje år, sammanlagt rör det sig väl om ett tusental frön som jag har sått, kanske är det fler. Fröet till den här pionen sådde jag i juni 2017. Det är nu femte sommaren efter sådd och i år vid första blomningen har den halvfyllda blommor. Jag har gett den trädgårdsnamnet "Keanu", namnet har jag lånat av yngsta barnbarnet. Ovan: Knopparna har rundad form och som alla andra pionknoppar får dom besök av myror som är intresserade av det söta som som utsöndras på knopparna. Ovan: Plantan är betydligt lägre än de jämnåriga fröplantorna så jag gissar att höjden kommer att stanna vid 50-60 cm, i år når den bara 40 cm. En lågväxande pion ser väl inte så pampig ut men har sina fördelar om man bara har blåsiga lägen att välja på. Ovan: Som vanligt när det gäller fröplantor av pion får man räkna med att det tar några år innan växt och blommor har bestämt sig för hur de skall se ut. Om plantan fortsätter att trivas och växa till sig är det troligt att den får mer fyllda blommor framöver. Ovan: Bladverket har en friskt grön färg och har hållit sig fint hela sommaren, vilket är ett plus om pionen får en väl synlig plats.
God Jul och Gott Nytt Pion-år önskas er alla! Bilden ovan visar min bästa frö-sådda pion hittills, det är en femårig planta som jag gett trädgårdsnamnet "Keanu". Namnet har jag lånat av yngsta barnbarnet.
Om du vill se fler exempel på mina frö-sådda pioner är det bara att klicka på länken: www.pionsidan.com/froumlsaringdda-pioner.html Ovan: Pionhybriden 'Lemon Chiffon'. För tio år sedan var gula pioner rariteter i min värld. Ja, fanns dom överhuvud taget? Därför såg jag med stor spänning fram emot den allra första leveransen från Svenska Pionsällskapets förmedling, där den här godbiten ingick. Roten planterades hösten 2013. Ovan: 'Lemon Chiffon' har många goda egenskaper och är en av mina absoluta favoriter. Ovan: Den kraftigt växande plantan ger mängder med blomstjälkar, med 3-5 sidoknoppar på varje stjälk förlängs blomningstiden och kan pågå i flera veckor om väderleken är gynnsam. Ovan: Trots att blommorna är halvfyllda till fyllda har de gott om ståndare och besöks flitigt av bin, humlor och andra insekter som är intresserade av att samla pollen. Ovan: För att nämna fler fördelar är Lemon Chiffon' förhållandevis billig i inköp om man jämför med andra gula hybrider. Finns bl.a. hos den holländska firman Warmerdam paeoniapassion.com/Catalogus/Detail/Lemon-Chiffon Ovan: Om man skall hitta någon nackdel med den här hybriden skall det i så fall vara att det behövs stöd under blomningstiden då de stora fyllda blommorna är tunga. Ovan: Med en plats i solen och tillräckligt med utrymme bildar 'Lemon Chiffon ' en planta värd att beundra. ![]() Ovan: En gammal bild från sensommaren 2014, som visar en frökapsel som producerades första sommaren efter planteringen. Numera bildar plantan mängder med frökapslar, med frön som har mycket god fertilitet. Ovan: Tre bilder på en fröplanta som jag har gett trädgårdsnamnet "Prudence", nu femte eller sjätte året efter sådden. De fröplantor som jag hittills har fått fram efter 'Lemon Chiffon" har gett halvfyllda till fyllda blommor och liknar till stor del moderplantan.
Ovan: Pionhybriden 'May Lilac' Ovan: I början av växtsäsongen har bladen på 'May Lilac' en för pioner ovanlig och intressant skimrande bronsfärg men efterhand som busken växer till övergår bladfärgen i grönt. Ovan: Den här plantan som har ett trettiotal blomstjälkar är beställd genom Svenska Pionsällskapets förmedling och levererades för 6-7 år sedan av den Holländska firman Warmerdam, paeoniapassion.com/Catalogus/Detail/May-Lilac Ovan: 'May Lilac' är en frisk och starkväxande korsning mellan P.lactiflora och P. macrophylla, den är en av av Å. Saunders många hybrider och registrerades 1950. Ovan: 'May Lilac' saknar sidoknoppar men får istället många blomstjälkar, plantan blir 80-90 cm hög. Ovan: Blommans färg beskrivs som lavendel och är i verkligheten något mer åt lila än vad jag har lyckats med att få fram på bilden. Ovan: 'May Lilac' tillhör de tidiga hybriderna och blommar ca en vecka före 'Quitzin' och 'Pastelegance' vars knoppar skymtar i bakgrunden.
I dag är det den 1:e november och lugnet har lagt sig över pionlandet. De nyinköpta pionrötterna som levererades i oktober är nu planterade efter konstens alla regler, rabatterna är befriade från ogräs, pionstöden är intagna för vinterförvaring och ett tjugotal sopsäckar med nerklippta pionbuskar är forslade till återvinningen. Nu när pionerna vilar och inte påkallar någon uppmärksamhet skall jag passa på att planera inköp av blom och köksväxtfrön inför kommande odlingssäsong. Då pionerna tar upp det mesta av ytan i min trädgård finns det inte så mycket plats över för annan odling så planeringen brukar vara ganska snabbt avklarad, dessutom är jag tråkigt traditionsbunden och brukar köpa samma beprövade frösorter varje år. Här avslöjar jag mina tre bästa, jag hittar dem i Impectas frökatalog: ![]() Även om det är ont om plats i trädgårdslandet vill jag aldrig vara utan en matpumpa med ljust fruktkött, De senaste åren har det blivit Spagettipumpa, sorten på bilden heter 'Pyza' Jag började odla pumpor någon gång på 70-talet så det är en snart 50-årig tradition som gärna får fortsätta ett tag till. En av årets absoluta högtidsstunder är när det vankas pumpastuvning fram på höstkanten. Vid tillagningen skalar jag pumpan, skär den i bitar som kokas mjuka och sen blandas med béchamelsås. Stekt rökt fläsk är favorittillbehöret men även stekt falukorv fungerar utmärkt till pumpastuvningen. ![]() Körsbärstomater vill jag inte heller vara utan, speciellt den här sorten som heter 'Gardeners Deligth' är ett måste. Det här är en sort som jag har odlat i många år, den är en favorit framförallt för att den ger söta och goda lagom stora tomater. Dessutom är den lättodlad och behöver inte tjuvas. Vatten, gödning, några stödpinnar och en växtplats vid en varm södervägg är allt som behövs. Sen är det bara att skörda fram till frosten kommer. ![]() Om jag bara får välja en enda sommarblomma så får det p.g.a. den goda doften och stor nostalgifaktor bli den här anspråkslösa Grekiska Lövkojan. Förr när min mamma odlade sina sommarblommor i trädgårdslandet minns jag väl att den här lilla enkla oansenliga lövkojan alltid fanns med bland de granna ringblommorna, astrarna och zinniorna. På dagen är blommorna hopslagna och ser då inte mycket ut för världen men i den ljusa sommarkvällen slår blommorna ut och sprider sin kryddiga doft i hela trädgården. Under senare år verkar det som om den Grekiska Lövkojan har utgått ur sortimentet hos flera fröfirmor, kanske för att har de anspråkslösa blommorna har svårt att hävda sig mot större och mer färgstarka sommarblommor. I ett betalt samarbete med Impecta, bild 2,3 och 4 är hämtade från Impectas frökatalog. Ovan: Vädret var på topp när det var dags för den årliga skörden av buskpionfrön i Pionskogen i Burgsvik. Ovan: Här hade redan några frön ramlat ur de mogna kapslarna. Men ingen skada skedd, här finns det några hundra stora buskpionplantor att plocka frön från. Ovan: I pionskogen växer Purpurfläckig Buskpion (Rockii hybrider) i olika färger och former, även fröna varierar i färg från olika bruna nyanser till svart. Nu gäller det att fröna får torka innan de skickas till Svenska Pionsällskapet där de sedan skall säljas i webbshopen och på Trädgårdsmässan i Älvsjö i vår. Ovan: I pionernas blomningstid brukar det drälla av kända artister inne på granngården. Men nu i september har lugnet lagt sig över hotellet Grå Gåsen.
Under de senaste veckorna har jag haft Öppen Trädgård lite då och då och i samband med det har besökarna fått rösta på "Den vackraste pionen i trädgården". Ovan: Vinnaren av titeln "Den vackraste pionen" blev 'Garden Peace', den fick 14 av de 114 inlämnade rösterna. Det blev Lena Gullbrand som drogs som vinnare av pion-plantan som lottades ut bland de besökare som var med och röstade. Ovan: Tvåa i omröstningen blev hybriden 'Pastelegance' med 11 röster. Ovan: 'Lemon Chiffon' fick med 9 röster en tredjeplats i omröstningen. Ovan: 'Cytherea' till vänster kom på fjärdeplats med åtta röster och 'Soft Salmon Sauser' blev femma med sju röster. Ovan: I samband med omröstningen fick man även gissa på "antal pionfrön i burk"
Anna Magnusson från Alva gissade rätt antal (103 frön) och visar upp vinsten här, en fröplanta av den gula 'Lemon Chiffon'. |
Välkommen att kommentera eller ställa frågor i "comments" eller under fliken kontakt.
February 2025
|