Plantorna på de två följande bilderna sådde jag i juni -13, de grodde under våren -14.
På försommaren planterade jag dom i krukor och nu behöver dom en ny omplantering för att ha plats för rötterna i nästa år.
September-oktober är bästa tiden att plantera om pioner. Plantorna på de två följande bilderna sådde jag i juni -13, de grodde under våren -14. På försommaren planterade jag dom i krukor och nu behöver dom en ny omplantering för att ha plats för rötterna i nästa år. P. Delavayi, plantorna har lite varierande bladform och även färgen på bladstjälkarna varierar lite. Blommornas färg kan variera från gult till rött. P Ludlowii, en småblommig buskpion som kommer att få gula blommor, men det lär ännu dröja några år. Att så pionfrön är en rolig och smått vanebildande hobby. De här små plantorna är från förra sommarens frösådd. Stenarna mellan plantorna är för att hindra katterna från att sprätta upp de nyplanterade pionplantorna. Längst bort, P. Delavayi, en riktig snabbväxare i sällskapet.
1 Comment
Som ett konstverk, frökapsel med frön från en Rockii-hybrid. Frökapslar med frön, Rockii-hybrider. Svarta fertila frön och röda ofertila "prydnadsfrön". Frökapslar från luktpionen White Wings.
En del av vildarterna har hamnat i fel rabatt. Nu i september känns det som om det är rätt tid att plantera om. Än hinner plantorna att rota sig ordentligt innan vinterkylan kommer. P. Weitchii, Rosenpion, P. Anomala, Sibirisk pion. det här är en tvåårig fröplanta. P. Tenuifolia, det här är den enkla röda Dillpionen. Rötterna påminner om avlånga potatisknölar. P. Mlokoseweitchii, Svavelpion. P. X Chamaeleon, en hybrid med Svavelpiongener. Den hade vackra och förväntansfulla knoppar men blomningen var avklarad på två (2) dagar.
När man köper pioner eller pionrötter kan det inträffa att man inte får det man har tänkt sig. Om det sen tar 1-2 år innan plantan behagar blomma och visar att man fått fel planta ja då är det knappast idé att klaga heller. Då är det bara att gilla pionen. Jag vill poängtera att jag inte har köpt dem här pionerna genom Svenska Pionsällskapet. Den här pionen köpte jag som Festiva Maxima, vit dubbel. Tredje sommaren efter planteringen behagade den blomma, i rött. Jag gissar att det är en Louis van Houtte. Även den här pionen dröjde till tredje sommaren innan den orkade med att blomma. Den här plantan har jag köpt som Roy Perssons Best Yellow, en gul enkel pion som kostade 800:- . Det blev en riktigt ful meterhög skraltig uppenbarelse med en liten blomma däruppe i toppen. Ett riktigt misslyckat köp! Den här pionen är köpt som Blaze och skulle vara riktigt röd men blev istället magentafärgad. Slutligen, den här pionen köpte jag som P. mollis men det är i själva verket en P.officinalis Anemoniflora.
Rosea. Det här var ett klart uppköp. |
Välkommen att kommentera eller ställa frågor i "comments" eller under fliken kontakt.
November 2024
|