Foto: Anne Winberg
Se även länken: gardener.blogg.se/2011/february/millesgardenemma-lundbergs-tradgard.html
Vädret var lite dystert dagen då Pionsidans utsända skulle göra en liten "inventering" av pionerna i Emma Lundbergs Trädgård vid Millesgården. Intrycket från besöket blev inte mindre dystert då det visade sig att den lilla trädgården i brist på tid och ekonomi inte fått någon skötsel sedan 2015. Uppskattningsvis femtio pionplantor finns i trädgården, bara tre av dessa hade kvar synliga etiketter: Couronne d´Or, La Lorraine och Edulis Superba. White Wings kände vi igen, även utan etikett. Nu är det bara att hoppas på att intresset för den lilla trädgården vaknar igen så att den kan få den skötsel och omvårdnad den behöver ha.
Foto: Anne Winberg Se även länken: gardener.blogg.se/2011/february/millesgardenemma-lundbergs-tradgard.html
4 Comments
Nu är pionernas blomning i stort sett över för den här gången och nu är det dags att göda plantorna för att de skall kunna utveckla en bra knoppsättning till nästa år. Jag brukar kratta ner några matskedar Benmjöl runt varje planta. Sen gäller det att vattna ner gödningen eller ännu hellre att man lägger ut gödningen innan det kommer ett bra regn.
Om man från grunden har mycket näringsrik jord och pionplantorna växer stora och bladen är mörkgröna gör man kanske bäst i att inte gödsla alls, tyvärr finns det nog inte så många sådana trädgårdar. Vid besök på Julita Gård den 26 juni blommade luktpionena som allra bäst. Här får pionerna sin bedömning både vad avser utseende och doftintryck av Anne, Helena och David. Luktpionen ´Mrs Franklin D Rooseveldt´ blev min favorit för dagen. Luktpion `Festiva Maxima´ Luktpion ´Westerner´ ´Couronne de Our´ var en annan pion som imponerade. En ganska stor gräsmatta här. Det ser inte ut att finnas några direkta hinder för att utöka pionplanteringarna på Julita Gård i framtiden.
|
Välkommen att kommentera eller ställa frågor i "comments" eller under fliken kontakt.
February 2025
|