När jag har haft visningar av pionerna här i trädgården har besökarna fått rösta på den pion de tyckt varit vackraste och i och med det har de deltagit i en utlottning av en pionplanta. Ovan: 'Cytherea' fick sju av de 84 inlämnade rösterna och det räckte till segern och titeln "Den Vackraste Pionen" i år. Det var tätt i tätstriden, det var tre pioner som fick sex poäng vardera och därmed hamnade de på delad andra plats. Jag skall med en gång erkänna att tävlingen inte på något sätt är rättvis eftersom de tidiga pionarterna har blommat över innan jag har visningarna och luktpionerna knappt hade börjat blomma när visningsperioden var över. Ovan: De tre pionhybriderna som delade andraplatsen, från vänster 'Red Charm', 'Lemon Chiffon' och Lovely Rose'. Ovan: Vinnaren av den utlovade pionplantan, Birgitta Karlsson försöker här att gömma sig bakom sin pionbukett.
0 Comments
Nu går det mot final i årets pionblomning här i trädgården, luktpionerna är som vanligt sist ut. Här kommer en hel rad med fluffiga skönheter. Foto från igår och idag. Ovan: Luktpionen 'Raspberry Sundae' har fått sitt namn efter en glassdessert och lever upp till förväntningarna, åtminstone vad namnet anbelangar. Ovan: 'Dresden Pink' blev en av årets positiva överraskningar. Just nu min favorit bland rosa dubbla luktpionerna. Ovan: 'Summerglow's perfekt byggda blommor har en alldeles egen pastellfärg som tyvärr inte alls kommer fram på det här fotot. Ruud Warmerdame beskriver färgen som ljust persikofärgad bleknande till svagt gul. Det här är en korsning mellan 'Lady Alexandra Duff' och 'Claire de Lune'. Skall man vara noga så är det här alltså en hybrid och inte en luktpion, men då den har luktpionutseende får den platsa här.. Ovan: 'Dr Alexander Fleming' har många stora blommor, här har de hunnit långt i blomning och blivit utsatta för stark sol, därav silverkanterna. Ovan: 'Chiffon Clouds' levererar stora nyponrosliknande blommor som i år uppmätts till 18 cm i diameter. Blomman slår ut ljust rosa och bleknar efter någon dag till vitt. Många sidoknoppar förlänger blomningstiden. OVan: 'Chiffon Clouds' x 2 Ovan: Det här är en 8:a årig fröplanta, efter frömamman 'Chiffon Clouds', som jag gett trädgårdsnamnet "Anne-Dorthe" Ovan: En av de mer färggranna av luktpionerna är den väldoftande 'White Cap', här skymtar 'Green Halo' i bakgrunden. Ovan: Den svagt rosa 'Adorable'. Ovan: Som runda kerubkinder är 'Angel Cheeks´s' välformade blommor. Ovan: Roten till den här pionen var den minsta och sämsta jag någonsin har köpt, nu efter 5 år har den trots allt växt till en kraftig planta med stadiga stjälkar och stora välformade blommor. Monsieur Dupont är en ny favorit som slår de flesta vita dubbla pioner jag har här i trädgården. Ovan: Mrs F. D. Roosevelt, mer romantisk kan väl knappast en blomma bli. Till vänster i bilden har en liten sidoblomma från 'Pastelegance' smugit sig in. Ovan: 'Mrs F. D. Roosevelt' igen Ovan: Sist i luktpionkavalkaden kommer den välkända 'Bowl of Beauty'
I år kändes det inte som om det var läge för "Öppen Trädgård" istället bokade jag in besökarna i olika grupper. Det blev tio olika visningstillfällen på lika många dagar. Jag kan verkligen rekommendera den som har tid och möjlighet att bjuda in till trädgårdsvisning. Man kan alltid testa med en mindre grupp och bjuda in några vänner och bekanta när pionerna blommar som bäst. Om man inte ha så många pioner att visa upp kan man satsa på finporslin och hembakat, då brukar alla bli nöjda ändå. Ovan: Här i trädgården brukar solen skina för det mesta så här på försommaren, så ochså i år. Som på beställning kom ett par nattliga regnskurar vilket gjorde att pionerna såg ovanligt fräscha ut i år. Margaretha har vissa problem med att bestämma sig för vilken pion som är vackrast. Ovan: Hybriden 'Soft Salmon Sauser' en femårig planta som de sista två åren blivit riktigt stor och mäter en meter på höjden och bredden. I den här trädgården som har en torr jordmån brukar pionplantorna växa till storleken Medel, men i år har de allra flesta plantorna antagit storleken XL Ovan: Ingen Pionvisning utan fika. I år hade jag anbefallt "Fikakorg medtages" med hänvisning till smittorisken, och egen bekvämlighet. Ovan: Hybriden 'Sunny Boy' en treårig planta som i år har åtta riktigt fina fyllda blommor och börjar äntligen göra skäl för priset. Ovan: Om man har tillräckligt många pionplantor kan man kosta på sig att klippa av några blommor. Ovan: Vill man snåla in på pionerna kan man blanda ut med prästkragar. Ovan till vänster: Ingen besökare slipper ut från trädgården utan att först ha lagt sin röst på "Den Vackraste Pionen" och är därmed med i en utlottning av en pionplanta. Till höger: Det har samlats 84 röst-lappar i den gamla kakburken under piondagarna och Eva Johansson som är den sista besökaren hjälper till och drar vinnaren av pionplantan. I nästa blogginlägg presenteras "Den Vackraste Pionen" Ovan: Hybriden 'Vanilla Schnapps' imponerade i år, huvudblommorna mäter 20-21 cm i diameter. Ovan: 'Garden Peace' lyser på långt håll med sina rent vita blommor. Ovan: 'Garden Peace' skiljer sig från andra pioner med sina röda stjälkar, med sina stora blad och höga växtsätt är det bra om den får en något sånär vindskyddad plats.
|
|