Tvåa i turordning att slå ut den här våren är Kameleontpionen. Den här plantan kommer från holländska firman Warmerdam. Förra sommaren var den nyplanterad och inte så imponerande men i år bli det 11 fina blomstjälkar.
2 Comments
ALMA
5/17/2015 06:54:51 am
Mina dillpioner / nu måste jag kanske kalla dem Herrgårdspioner / blommar inte längre. Varför? Har inte flyttats eller grävts sönder, står ljust och luftigt, ganska nära en växande björk och med lupiner i grannskapet. Jorden runt plantorna är hård eftersom jag aldrig har grävt där de står - under mina 35 år med den trädgården - Jag har vattnat dem en eller två gånger per säsong och gödslat med benmjöl... Bladverket är sig likt, friskt och grönt...Denna veckan har jag lagt på litet kogödsel - rätt eller fel? Vad kan jag göra?
Reply
Gunnar
5/18/2015 05:18:56 am
Hej Alma! En möjlig förklaring som jag kan tänka mig är att den inte får tillräckligt med sol - kanske har björken växt till och skuggar? Benmjöl och kogödsel är ju bra gödningsämnen för pioner så det kan inte vara fel i sig, men för mycket gödning kan göra att bara bladen växer fint och att plantan glömmer att blomma. Jag kan föreslå att du i slutet av augusti tar upp en bit av pionen och flyttar,till ett väldränerat kanske soligare ställe och inte göder så mycket. Har du bra trädgårdsjord behöver du knappast göda extra, du får ju se hur bladväxten utvecklar sig kommande år. Omplanteringen skall göras tidigt på hösten för att rötterna skall utvecklas riktigt. En dillpion är lätt att dela, den har ju korvliknade rötter som lätt bildar nya plantor, ungefär som bondpionen. försök att pillra bort jorden först så du ser till att helst få en sammanhängande bit. Om du får lösa "korvbitar över kan dom bilda nya plantor, plantera ytligt, täck bara med ca 3cm jord. Planteringstips hittar du även på Svenska pionsällskapets hemsida.
Reply
Leave a Reply. |
Välkommen att kommentera eller ställa frågor i "comments" eller under fliken kontakt.
May 2024
|