Som prydnadsväxt tillhörde pioner de växter som allra tidigast infördes från det vilda och odlades i de första europeiska trädgårdarna.
Bergpionen P. officinalis ssp officinalis är en av arterna som förekommit som medicinalväxt och ännu används som prydnadsväxt, till en början den enkla arten och sedan även i flera olika fyllda varianter. De bubbla varianterna, Bondpionerna, anses vara hybrider mellan P.officinalis och P. peregrina och benämnes P. x festiva i Sverige.
vilka underarter de är eller om de är korsningar. Hur som helst är de mycket tåliga växter som pryder en solig plats i trädgården.
Bondpionerna är robusta växter som kan bli hundra år och mer.
Bondpion brukar, tillsammans med syren, vara de växter som dröjer sig kvar längst vid gamla övergivna torp och stugor. Det är inte helt ovanligt att man i försommartid hittar blommande Bondpioner vid någon gammal husgrund, långt efter att andra blomväxter blivit utkonkurrerade av gräs och sly.
bli att visa bilden som visar att en Bondpion kan både överleva och utveckla sig även under riktigt ogynnsamma förhållanden, i år hade plantan 12 fina blommor.
Ovan: P. officinalis ’Anemoneflora’ bildar en 40-45 cm hög kompakt planta som pryder sin plats i ett stenparti eller i rabatten då plantan är stadig och bladen håller sig vackra fram till frosten kommer.
Den här lilarosa fyllda dvärgpionen har varit känd i de nordiska länderna under flera olika namn bl.a. ”Midsommarpion”. Det finns herbarieexemplar av den här växten bevarade från 1600-talet, så bevisligen har den funnits i minst 400 år. Den här 50 cm höga plantan är
i likhet med P. ’Anemoneflora’ troligen en mutation/variant av P. officinalis ssp humilis. Den bildar en kompakt planta som håller sig fin hela säsongen.